Expertprijs 2015: nominaties

web-logo2015-expert-nomDe jury van de Nederlandse Spellenprijs, de kwaliteitsprijs voor in het Nederlands gepubliceerde gezelschapsspellen, heeft uit ruim 70 gepubliceerde bord- en kaartspellen de nominaties voor de Nederlandse Spellenprijs 2015 bekendgemaakt. De Nederlandse Spellenprijs wordt dit jaar voor de vijftiende keer uitgereikt. De prijs is verdeeld in twee categorieën: de Nederlandse Spellenprijs voor familiespellen en de Nederlandse Spellenprijs voor expertspellen. Een expertspel is geschikt voor spelers met iets meer speelervaring. Een vakjury van 10 experts uit de markt kiest de genomineerden en de uiteindelijke winnaars. De jury kijkt hierbij met name naar kwaliteit, speelplezier en originaliteit.

Concordia

concordia-box-webConcordia speelt zich af op een kaart van het Romeinse rijk met talrijke provincies rond de Middellandse Zee. Het speelbord heeft twee kanten: Italië voor 2-4 spelers en de volledige Middellandse Zee voor 3-5 spelers. Via land- en zeewegen sturen de spelers hun kolonisten op pad, stichten ze steden, heffen ze belastingen en produceren ze goederen. De actiemotor van Concordia is een collectie persoonkaarten. Iedere speler begint met een identieke set, die hij in de loop van het spel kan uitbreiden met nieuwe kaarten. De actieve speler speelt één kaart, voert de bijpassende actie(s) uit en legt de kaart voor zich neer. Je krijgt de kaarten pas terug door een bepaald personage te activeren. De nieuwe persoonkaarten liggen in een open aanbod. Ze geven je toegang tot nieuwe en/of sterkere acties en – via de afgebeelde goden – tot de winstpunten waarmee je het spel moet winnen. Er zijn in totaal zes goden, die op verschillende manieren punten opleveren.

concordia_banner_side

Concordia is geschikt voor 2-5 spelers vanaf 12 jaar. Ontworpen door Mac Gerdts, uitgegeven door 999 Games.

Juryoordeel

Deckbuilding, resourcemanagement en het positiespel op het bord zijn tot een natuurlijk geheel samengebracht, wat een overzichtelijk spel oplevert met genoeg diepgang. Het actiesysteem vraagt om handmanagement en geeft je de vrijheid om een eigen palet aan acties samen te stellen. Naast de eigen plannen moet je de medespelers in de gaten houden. Welke kaarten willen zij, waar gaan zij bouwen?


The Golden Ages

goldenage-box-webIn dit ontwikkelingsspel ontdek je met slechts drie kolonisten een nieuwe wereld, waarin je jouw beschaving in vier tijdperken moet zien te ontwikkelen. Met jouw kolonisten kun je onder meer reizen, nieuwe nederzettingen stichten, de buren aanvallen en gebouwen oprichten. Daarnaast kun je wonderen bouwen, gebouwen of wonderen activeren of technologie ontwikkelen. Met de laatstgenoemde actie kies jij hoe jouw beschaving zich ontwikkelt. Elke technologie levert zijn eigen voordelen op. Jouw strategie bepaalt van welke combinaties jij wilt profiteren. De duurdere technologieën leveren ook nog eens winstpunten op. Elke ronde eindigt met een puntentelling voor een bepaalde categorie, die wordt gekozen door de speler die als eerste past. Vroegtijdig passen kan ook nog eens veel geld opleveren, iets om rekening mee te houden.

goldenage_905_240

The Golden Ages is geschikt voor 2-4 spelers vanaf 12 jaar. Ontworpen door Luigi Ferrini, uitgegeven door Quined Games.

Juryoordeel

Een elegant ontwikkelingsspel, dat erin slaagt om de ludieke uitdaging en diepgang van langdurige en complexe soortgenoten te vatten in een spannend en toegankelijk spelverloop. Binnen de relatief korte speeltijd word je elk spel weer geprikkeld om je slim te ontwikkelen door goed te timen.


Istanbul

istanbul-box-webIn dit spel wandelt iedere speler met een handelaar en zijn vier assistenten over de zestien locaties op de markt van Istanbul. Op elke locatie is een specifieke actie mogelijk, wanneer jouw handelaar en minstens één assistent aanwezig zijn. De handelaar en zijn assistenten bewegen als een stapel schijfjes over de locaties. Voert de handelaar ergens een actie uit, dan blijft daar een assistent achter. Op een gegeven moment moet je deze assistenten weer oppikken, anders droogt het actiepotentieel op. Met de acties laad je goederen in jouw handkar, vergroot je de capaciteit van jouw kar, leer je extra vaardigheden, verkoop je setjes goederen aan de sultan en bemachtig je de robijnen waarmee je het spel moet zien te winnen.

istanbul_banner_side

Istanbul is geschikt voor 2-5 spelers vanaf 10 jaar. Ontworpen door Rüdiger Dorn, uitgegeven door White Goblin Games

Juryoordeel

Een relatief toegankelijk handelsspel met een uitdagend ruimtelijk actiesysteem en een goede mix van korte- en langetermijnplanning. Dit spreekt een brede groep spelers aan, met veel interactie en steeds nieuw te ontdekken routes op het variabele speelbord. Het inzetten en terughalen van de assistenten is een geslaagd spelelement.