Familieprijs 2015: nominaties

web-logo2015-familie-nomDe jury van de Nederlandse Spellenprijs, de kwaliteitsprijs voor in het Nederlands gepubliceerde gezelschapsspellen, heeft uit ruim 70 gepubliceerde bord- en kaartspellen de nominaties voor de Nederlandse Spellenprijs 2015 bekendgemaakt. De Nederlandse Spellenprijs wordt dit jaar voor de vijftiende keer uitgereikt. De prijs is verdeeld in twee categorieën: de Nederlandse Spellenprijs voor familiespellen en de Nederlandse Spellenprijs voor expertspellen. Een familiespel is zonder meer geschikt voor een groot publiek, waaronder kinderen vanaf 8 jaar. Een vakjury van 10 experts uit de markt kiest de genomineerden en de uiteindelijke winnaars. De jury kijkt hierbij met name naar kwaliteit, speelplezier en originaliteit.

Camel Up

camelup-box-webBij dit racespel rennen kamelen over een circuit rond een piramide. Netjes achter of naast elkaar lopen is er niet bij: in het gedrang landen ze regelmatig bovenop elkaar, waarna ze meeliften op de beweging van hun soortgenoten. Deze beweging wordt gestuurd door dobbelstenen. De spelers wedden met hun wedkaarten op de uitslag van de race. Een vroege weddenschap levert meer op, maar is ook risicovoller. De kartonnen piramide is tevens een bijzondere dobbelbeker. Aan het begin van een etappe wordt hij gevuld met vijf gekleurde dobbelstenen. Kies je ervoor om te dobbelen, dan laat je één steen via een schuifje uit de piramide rollen.

camelup_905_240

Camel Up is geschikt voor 2-8 spelers vanaf 8 jaar. Ontworpen door Steffen Bogen, uitgegeven door 999 Games.

Juryoordeel

Een prachtig uitgevoerd, vlot en toegankelijk familiespel, waarin iedereen tot het einde betrokken blijft. Het innovatieve dobbelmechanisme kan op het oog zekere weddenschappen alsnog onderuit halen, waardoor de spanning tot het einde is gegarandeerd.


Splendor

splendor-box-webHet spelmateriaal bestaat uit negentig ontwikkelingskaarten in vijf kleuren en met drie niveaus, waarvan steeds een aanbod van twaalf kaarten open op tafel ligt. Je probeert deze kaarten zo efficiënt mogelijk te verzamelen. De kaarten van het hoogste niveau leveren de meeste punten op. Hetzelfde geldt voor de bonustegels die je met bepaalde kaartcombinaties kunt verdienen. Nieuwe kaarten betaal je met edelsteenfiches, die je eerst in de juiste kleurcombinaties moet zien te verzamelen. Aan het begin zijn alleen de kaarten van het laagste niveau betaalbaar. Door kaarten te kopen, verzamel je tevens kortingen op toekomstige aankopen. Wanneer je dit goed plant, en de tegenstanders je niet te snel af zijn, komen de gewenste dure kaarten binnen bereik.

splendor_905_240

Splendor is geschikt voor 2-4 spelers vanaf 10 jaar. Ontworpen door Marc André, uitgegeven door Space Cowboys (distributie: Selecta Spel & Hobby).

Juryoordeel

Een overzichtelijk en toegankelijk verzamelspel. Investeren en incasseren, doe het net even wat slimmer en zit daarmee je medespelers dwars. Het is keer op keer een leuke uitdaging om een zo voordelig mogelijk spoor naar de winst te vinden. Splendor komt niet alleen tot zijn recht in een vriendelijke setting, maar schittert ook met het mes op tafel.


Sushi Go!

shushigo-box-web-2De spelers verzamelen in drie rondes verschillende soorten sushikaarten. Tegelijkertijd houdt iedere speler één van zijn handkaarten, legt deze open op tafel en geeft de rest door aan de buurman. Dit gaat zo rond totdat alle kaarten open op tafel liggen. Aldus verzamelen de spelers setjes sushikaarten, die aan het einde van de ronde punten opleveren. Sommige kaarten geven punten aan de speler met de meeste sushi in die soort. Andere kaarten geven alleen punten voor een set van de juiste grootte of juist steeds meer punten voor groeiende sets. Wasabi gevolgd door bepaalde sushi combineert heel erg goed. Na drie rondes is het tijd voor het toetje. Dan krijgt de speler met de meeste toetjes pluspunten, de speler met de minste toetjes krijgt strafpunten.

shushigo_905_240

Sushi Go! is geschikt voor 2-5 spelers vanaf 8 jaar. Ontworpen door Phil Walker-Harding, uitgegeven door White Goblin Games.

Juryoordeel

Dit in de kern eenvoudige en vlotte verzamelspel biedt, door zijn ‘drafting’ mechanisme en de manieren waarop je punten kunt verdienen, volop interactie en spanning. Kortom, een heerlijk spel met een korte (voor)bereidingstijd.