NSP 2013

Met ingang van 2013 hanteert de jury van de Nederlandse Spellenprijs twee categorieën. De Nederlandse Spellenprijs – familie en de Nederlandse Spellenprijs – experts. Een familiespel is zonder meer geschikt voor een groot publiek, waaronder kinderen vanaf 8 jaar. Een expertspel is geschikt voor spelers met iets meer speelervaring.

winnaars-nsp-2013

De winnaar van de Nederlandse Spellenprijs – familie van 2013 is King of Tokyo, Richard Garfield’s interactieve dobbelspel waarin monsters om de macht over Tokyo strijden. King of Tokyo wordt uitgegeven door IELLO. De Nederlandse distributie is in handen van Selecta Spel & Hobby. De jury oordeelt over King of Tokyo: dit is een dobbelspel in een modern jasje, waarbij spelers met hun monster een gevecht op dood of leven moeten aangaan met die van de andere spelers. De truc is om zoveel mogelijk schade aan te richten in downtown Tokyo, voor de anderen je verstoten of zelfs elimineren. Het slim kiezen van dobbelstenen en het inzetten van speciale actiekaarten brengen de nodige tactiek in dit leuke en verslavende dobbelspel.

De overige genomineerden in deze categorie zijn:

  • Coney Island van Michael Schacht (White Goblin Games).
  • Flash Point van Kevin Lanzing (999 Games).

De winnaar van de Nederlandse Spellenprijs – experts van 2013 is Terra Mystica, Jens Drögemüller’s en Helge Ostertag’s bordspel waarin fantasievolle volken hun gevarieerde beschavingen zo goed mogelijk proberen te ontwikkelen. Terra Mystica wordt uitgegeven door White Goblin Games. De jury oordeelt over Terra Mystica: in dit spel vertegenwoordigen de spelers een fantasievolk dat zich ontwikkelt. Elk van de beschikbare volkeren heeft twee specifieke eigenschappen, die de spelers naast grondstoffen, handel, kracht, en magie moeten inzetten om het leefgebied van het betreffende volk uit te breiden. Het spel heeft een lage geluksfactor en is rijk aan uitdagende strategische mogelijkheden. Een rijk spel, dat ook nog eens prachtig is vormgegeven.

De overige genomineerden in deze categorie zijn:

  • Trajan van Stefan Feld (Quined Games).
  • Tzolk’in van Simone Luciani en Daniele Tascini (The Game Master).