Expertprijs 2016: nominaties

web-logo2016-expert-nomDe jury van de Nederlandse Spellenprijs, de kwaliteitsprijs voor in het Nederlands gepubliceerde gezelschapsspellen, heeft uit tientallen gepubliceerde bord- en kaartspellen de nominaties voor de Nederlandse Spellenprijs 2016 bekendgemaakt. Een vakjury van 9 experts kiest de genomineerden en de uiteindelijke winnaars. De jury kijkt hierbij met name naar kwaliteit, speelplezier en originaliteit.

De Nederlandse Spellenprijs is verdeeld in twee categorieën: de Nederlandse Spellenprijs – familie en de Nederlandse Spellenprijs – experts. Een familiespel is zonder meer geschikt voor een groot publiek, waaronder kinderen vanaf 8 jaar. Een expertspel is geschikt voor spelers met iets meer speelervaring. De Nederlandse Spellenprijs wordt dit jaar voor de zestiende keer uitgereikt.

De genomineerden voor de Nederlandse Spellenprijs 2016 – experts:

De Alchemist

web-alchemist-boxAls je altijd al een alchemist wilde zijn, dan is dit jouw spel. Sta vroeg op om de beste ingrediënten te verzamelen. Voeg twee ingrediënten samen en zie waar dit toe leidt op de bijgeleverde App. Je gebruikt jouw studenten als proefkonijn. Of, als het echt niet anders kan, jezelf – met de nodige risico’s. Zo kun je langzaam de samenstelling van de ingrediënten ontrafelen. Aanzien kun je verwerven door op tijd jouw theorieën te publiceren. Maar pas op! Als de andere studiebollen jouw incorrecte publicaties ontmaskeren, val je terug. Wie heeft aan het einde het meeste aanzien?

De Alchemist is een ontwerp van Matúš Kotry en wordt uitgegeven door The Game Master. Het spel is geschikt voor 2-4 spelers vanaf 14 jaar en heeft een speelduur van ongeveer 120 minuten.

alchemists _905_240

Juryoordeel: het spel heeft een origineel thema met een knipoog naar de wetenschap. De sfeer zit er meteen goed in dankzij de humoristische regels, het prachtig uitgevoerde spel en App. Geweldig samenspel tussen het ontdekken van kennis, bluffen, meeliften en acties kiezen. Blijft spannend en hilarisch tot het einde, wanneer de juiste informatie wordt onthuld.

Haspelknecht

web-haspelknechtSteenkool winnen in het begin van de steenkolentijd. Altijd maar weer het gevecht tegen het vervelende grondwater en van tijd tot tijd een plensbui op de koop toe. Waar je in eerste instantie over de steenkolen struikelt, moet je later toch echt de diepte in en je economisch ontwikkelen om te scoren met dit zwarte goud. Jouw boer en de verschillende knechten hebben elk hun specialisme, al willen ze allemaal wel betaald worden uit de inkomsten. Uitvindingen zijn noodzakelijk voor een goede eindscore.

Haspelknecht is een ontwerp van Thomas Spitzer en wordt uitgegeven door Quined Games. Het spel is geschikt voor 2-4 spelers vanaf 12 jaar en heeft een speelduur van 60-90 minuten.

haspelknecht_905_240

Juryoordeel: een sfeervol economisch bordspel, waarin je zo goed mogelijk de schaarse middelen moet gebruiken. Het actiesysteem met de inkomsten is interessant, omdat je hiermee je eigen planning kunt combineren met het hinderen van tegenstanders en het beïnvloeden van de speelvolgorde. Met een relatief lage complexiteit weet dit spel toch veel keuzes, grote herspeelbaarheid en veel speelplezier te bieden.

In de voetsporen van Marco Polo

web-Marco-PoloHet spel draait om de reizen van Marco Polo langs de zijderoute. Je zet geworpen dobbelstenen in om te reizen, goederen, geld of contracten te verzamelen en speciale acties uit te voeren. De verschillende steden die je aan kunt doen, bieden elk een eigen voordeel. Door contracten uit te voeren, steden te bezoeken en zeker jouw geheime doelsteden niet te negeren, probeer je de overwinning veilig te stellen. De speciale eigenschap van je personage zul je hiervoor ook optimaal moeten benutten.

In de voetsporen van Marco Polo is een ontwerp van Simone Luciani en Daniele Tascini en wordt uitgegeven door 999 Games. Het spel is geschikt voor 2-4 spelers vanaf 12 jaar en heeft een speelduur van 60-90 minuten.

marcopolo_905_240

Juryoordeel: een strategisch bordspel met dobbelstenen, waarbij timing een cruciale rol speelt. Je probeert anderen steeds een stap voor te blijven in deze uitdagende trip met een origineel actiesysteem. De verschillende personages geven iedere speler zijn eigen uitgangspositie. Hoewel zeer verschillend en sterk, blijken ze prima gebalanceerd. Daarnaast geeft de samenstelling en spreiding van de stadsacties elk spel zijn eigen karakter. Door deze enorme hoeveelheid variatie is elk spel weer een nieuwe ontdekkingsreis.


Algemene opmerkingen

Tijdens het nominatieproces draait het vooral om de inhoudelijke kwaliteit van de spellen. Daarin spelen de beoordelingen van de individuele juryleden en de jury als geheel de hoofdrol. Om toegang te krijgen tot het nominatieproces moet een spel voldoen aan de nominatiecriteria van de Nederlandse Spellenprijs. Deze criteria vind je elders op de website van de Nederlandse Spellenprijs.

In de lopende nominatieronde speelde het criterium dat het spel ‘geen aanpassing of bewerking van een reeds in Nederland uitgegeven spel is’ een belangrijke rol. De jury heeft naar aanleiding van dit criterium onder meer stilgestaan bij Pandemic Legacy. Dit spel is een bewerking van het in 2009 genomineerde bordspel Pandemie, waaraan een zogenaamd ‘Legacy-systeem’ is toegevoegd. Na het doorlopen van dit toegevoegde systeem resteert als het ware het oorspronkelijke spelconcept. Pandemic Legacy voldoet daarmee niet aan de nominatiecriteria van de Nederlandse Spellenprijs en is, ongeacht de inhoudelijke kwaliteit van het spel, om deze reden uitgesloten van nominatie.


De winnaar wordt op zaterdag 12 november 2016 bekendgemaakt op de eerste dag van het Spellenspektakel in het Beursgebouw Eindhoven.