Familieprijs 2016: nominaties

web-logo2016-familie-nomDe jury van de Nederlandse Spellenprijs, de kwaliteitsprijs voor in het Nederlands gepubliceerde gezelschapsspellen, heeft uit tientallen gepubliceerde bord- en kaartspellen de nominaties voor de Nederlandse Spellenprijs 2016 bekendgemaakt. Een vakjury van 9 experts kiest de genomineerden en de uiteindelijke winnaars. De jury kijkt hierbij met name naar kwaliteit, speelplezier en originaliteit.

De Nederlandse Spellenprijs is verdeeld in twee categorieën: de Nederlandse Spellenprijs – familie en de Nederlandse Spellenprijs – experts. Een familiespel is zonder meer geschikt voor een groot publiek, waaronder kinderen vanaf 8 jaar. Een expertspel is geschikt voor spelers met iets meer speelervaring. De Nederlandse Spellenprijs wordt dit jaar voor de zestiende keer uitgereikt.

De genomineerden voor de Nederlandse Spellenprijs 2016 – familie:

Avonturenland

web-avonturenlandIn Avonturenland probeer je jouw avonturiers naar de overwinning te leiden. Elke beurt stuur je enkele avonturiers op pad om goud te delven, zwaarden te verzamelen, kruiden te zoeken of bondgenoten te werven. Daarmee kunnen diverse mistmonsters worden verslagen. Dit levert je de benodigde winstpunten op. Het spel biedt met deze basis drie verschillende doelen, waardoor je het op drie manieren kunt spelen. Zo is het de ene keer belangrijk om je avonturiers in steden te verzamelen. Afhankelijk van het doel moet je andere beslissingen nemen om extra punten te verdienen voor de overwinning. Het grote, kleurrijk geïllustreerde speelbord en de houten speelstukken maken het geheel compleet.

Avonturenland is een ontwerp van Wolfgang Kramer en Michael Kiesling en wordt uitgegeven door Haba. Het spel is geschikt voor 2-4 spelers vanaf 10 jaar en heeft een speelduur van ongeveer 45 minuten.

avonturenland_905_240

Juryoordeel: de eenvoudige regels leiden tot een uitdagend spel, waarin je lastige keuzes moet maken op het pad naar de overwinning. Onderweg moet je af en toe kansen afwegen, risico’s nemen of andere avonturiers dwarszitten. Dankzij de drie avonturen krijg je echt verschillende spelervaringen. Ook voor doorgewinterde avonturiers!

Codenames

web-codenames-boxTwee geheime diensten strijden tegen elkaar om als eerste contact te leggen met alle spionnen. Door aanwijzingen van één woord en één getal te geven, proberen de hoofden van deze geheime diensten de codenamen van de spionnen door te geven aan hun teamleden. Deze codenamen moeten worden gezocht uit 25 op tafel liggende woorden, die voor deze pot uit een voorraad van 400 woorden zijn gekozen. Uiteraard wil je niet verwijzen naar spionnen van de tegenpartij of onschuldige burgers en al helemaal niet naar de huurmoordenaar. Welke geheime dienst heeft als eerste alle spionnen bereikt?

Codenames is een ontwerp van Vlaada Chvátil en wordt uitgegeven door White Goblin Games. Het spel is geschikt voor 2-8 spelers vanaf 10 jaar en heeft een speelduur van ongeveer 15 minuten.

codenames _905_240

Juryoordeel: het verzinnen van goede hints werkt verslavend. Hoe geef je jouw geheim agenten zo goed mogelijk prijs zonder op een tegenstander te stuiten? Welke omschrijving kies je, en neem je daarmee niet teveel risico? En kun jij de gedachtenkronkels van je medespelers inschatten? Ook tijdens de beurt van het andere team word je vermaakt.

Quadropolis

web-quadropolisMet behulp van vier architecten bouw je in vier rondes jouw eigen stad. De architecten bepalen niet alleen welke gebouwen je kunt bouwen, maar ook op welke locatie in jouw stad. Afhankelijk van het type en de aangrenzende gebouwen leveren ze aan het einde van het spel punten op. Bovendien leveren gebouwen inwoners en energie, die je weer nodig hebt voor andere gebouwen – maar een overschot is ongewenst. Wie combineert de gebouwen tot de beste stad? Met een gezamenlijke architectenpool, extra gebouwen en een vijfde ronde kun je het als gevorderde speler nog een slag uitdagender maken.

Quadropolis is een ontwerp van François Gandon en wordt uitgegeven door Days of Wonder (distributie: Tactic). Het spel is geschikt voor 2-4 spelers vanaf 8 jaar en heeft een speelduur van 30-60 minuten.

quadropolis_905_240

Juryoordeel: een prachtig uitgevoerd, toegankelijk stadbouwspel met meer lagen dan je oppervlakkig zou vermoeden. Met een architect krijg je niet alleen een gebouw, maar wil je ook jouw stadsplan verbeteren en de volgende spelers dwarszitten. Bovendien kun je sommige gebouwen gelaagd bouwen, wat meer tactische mogelijkheden oplevert. Met de extra regels en het materiaal voor gevorderden kun je helemaal uit je dak gaan.


De winnaar wordt op zaterdag 12 november 2016 bekendgemaakt op de eerste dag van het Spellenspektakel in het Beursgebouw Eindhoven.