Expertprijs 2017: nominaties

De jury van de Nederlandse Spellenprijs, de kwaliteitsprijs voor in het Nederlands gepubliceerde gezelschapsspellen, heeft uit tientallen gepubliceerde bord- en kaartspellen de nominaties voor de Nederlandse Spellenprijs 2017 bekendgemaakt. Een vakjury van elf experts kiest de genomineerden en de uiteindelijke winnaars. De jury kijkt hierbij met name naar kwaliteit, speelplezier en originaliteit.

De Nederlandse Spellenprijs is verdeeld in twee categorieën: de Nederlandse Spellenprijs – familie en de Nederlandse Spellenprijs – experts. Een familiespel is zonder meer geschikt voor een groot publiek, waaronder kinderen vanaf acht jaar. Een expertspel is geschikt voor spelers met iets meer speelervaring. De Nederlandse Spellenprijs wordt dit jaar voor de zeventiende keer uitgereikt.

De drie genomineerden voor de Nederlandse Spellenprijs 2017 – experts:

Great Western Trail

Je bent een echte cowboy, want je bent met koeien onderweg naar Kansas City. Je kiest jouw route en de pleisterplaatsen die je onderweg aandoet. Hier verdien je geld en breidt je jouw spoorlijn uit, koop je waardevollere koeien, huur je arbeidskrachten in of bouw je gebouwen met nieuwe mogelijkheden. Aangekomen in Kansas leveren jouw koeien geld en hopelijk punten op. Daarna start je een nieuwe route. Stapje voor stapje ontwikkel je jezelf tot een magnaat met dure koeien, waardevolle gebouwen en een uitgestrekt spoornetwerk. Hoe succesvol is jouw route?

Great Western Trail is een ontwerp van Alexander Pfister en wordt uitgegeven door 999 Games. Het spel is geschikt voor 2-4 spelers vanaf 12 jaar en heeft een speelduur van 75 minuten.

Juryoordeel: dit uitgebreide spel voor de ervaren speler zit boordevol keuzes. Ook de variabele opbouw laat je vaak (letterlijk en figuurlijk) andere wegen inslaan, waardoor het zich heel anders kan ontwikkelen. Omdat alles met elkaar samenhangt, ontdek je steeds andere routes naar de winst. Great Western Trail is zo knap in elkaar gezet, dat je hier lang in kan blijven dwalen.

Mombasa

In Mombasa ben je een opportunist. Vier handelscompagnieën breiden door lucratieve contracten hun invloed uit in Afrika. Je investeert in deze compagnieën en helpt ze uit te bouwen, maar zet jouw kaarten net zo makkelijk op een andere compagnie als die interessanter wordt (bijvoorbeeld door het harde werk van je medespeler). Met creatief boekhouden kom je ook een heel eind en verder probeer je nog diamanten of gewoon geld te rapen, om aan het einde de machtigste mogul te zijn.

Mombasa is een ontwerp van Alexander Pfister en wordt uitgegeven door The Game Master. Het spel is geschikt voor 2-4 spelers vanaf 12 jaar en heeft een speelduur van 75-150 minuten.

Juryoordeel: wat een vrijheden en keuzes krijg je in dit spel. In zeven heel intense beurten bouw je jouw imperium op, dus elke beslissing doet ertoe. Je gaat mogelijkheden creëren, maar ook wegkapen voor jouw concurrenten. En vergeet vooral niet te profiteren van hun voorwerk. Je kunt vele wegen bewandelen in dit strategiespel met originele mechanismen. Mombasa heeft vele lagen die ontdekt moeten worden, maar dit is een zeer plezierige ontdekkingstocht.

Orléans

Vele werknemers maken hun opwachting in Orléans. Allemaal zijn ze enorm nuttig, of het nu de boer is of de geleerde, want hun speciale vaardigheden brengen jou verder. Benut de acties die je ter beschikking staan goed, en voeg interessante personages toe. Zet elke beurt naar jouw hand door ook afscheid te nemen van jouw werknemers, want elke beurt staat er steeds maar een handjevol tot jouw beschikking. Hoe profiteer je optimaal van hun inzet?

Orléans is een ontwerp van Reiner Stockhausen en wordt uitgegeven door White Goblin Games. Het spel is geschikt voor 2-4 spelers vanaf 12 jaar en heeft een speelduur van 90 minuten.

Juryoordeel: dit aantrekkelijke spel geeft een originele twist aan het inmiddels welbekende deckbuilding mechanisme. De verscheidenheid aan mogelijke strategieën nodigt uit om te experimenteren. Of jij je nu toelegt op reizen, het aanmonsteren van nuttige werkkrachten of in gebouwen specialiseert, je bouwt altijd iets op. Het is altijd goed, maar kan ook steeds beter. En juist dat zal zich langzaam openbaren, zodat je elke keer weer opnieuw plezier beleeft in Orléans.


De winnaar wordt op vrijdag 10 november 2017 bekendgemaakt aan de vooravond van het Spellenspektakel in Eindhoven.