Familieprijs 2017: nominaties

De jury van de Nederlandse Spellenprijs, de kwaliteitsprijs voor in het Nederlands gepubliceerde gezelschapsspellen, heeft uit tientallen gepubliceerde bord- en kaartspellen de nominaties van de Nederlandse Spellenprijs 2017 bekendgemaakt. Een vakjury van elf experts kiest de genomineerden en de uiteindelijke winnaars. De jury kijkt hierbij met name naar kwaliteit, speelplezier en originaliteit.

De Nederlandse Spellenprijs is verdeeld in twee categorieën: de Nederlandse Spellenprijs – familie en de Nederlandse Spellenprijs – experts. Een familiespel is zonder meer geschikt voor een groot publiek, waaronder kinderen vanaf acht jaar. Een expertspel is geschikt voor spelers met iets meer speelervaring. De Nederlandse Spellenprijs wordt dit jaar voor de zeventiende keer uitgereikt.

De drie genomineerden voor de Nederlandse Spellenprijs 2017 – familie:

Droomhuis

Wie wil er nu niet een eigen huis bouwen? Helemaal vormgeven en inrichten zoals jij dat zelf wilt? Althans, als andere spelers er niet net met die ene kamer vandoor gaan … In twaalf ronden bouw je jouw huis op, met kamers, daken en inrichting. Je bouwt letterlijk alles van de grond op, want zonder kamers op de begane grond kun je niet op de eerste verdieping aan de slag. In een goed huis zitten natuurlijk meerdere badkamers en uiteraard niet naast elkaar. Wie maakt het beste huis?

Droomhuis is een ontwerp van Klemens Kalicki en wordt uitgegeven door Chronicle Games. Het spel is geschikt voor 2-4 spelers vanaf 7 jaar en heeft een speelduur van 20-40 minuten.

Juryoordeel: dit prachtige spel nodigt meteen uit om te spelen. Ook kinderen kunnen dankzij de eenvoudige regels en overzichtelijke speelduur snel hun huis uit de grond stampen. Toch zijn er genoeg lastige keuzes te maken, zodat Droomhuis ook voor volwassen architecten genoeg te bieden heeft. Hoe groot wordt deze keer jouw spellenkamer?

Imhotep

We maken een sprongetje terug in de tijd en gaan naar de bouwperiode van de piramides. In het oude Egypte laat je jouw bouwtalenten los op piramides, tempels, obelisken en grafkamers. Maar de steengroeve en de bouwplaatsen zijn door een rivier gescheiden, zodat de stenen met boten vervoerd moeten worden. Je kunt een eigen steen inladen óf varen. Als kapitein bepaal jij waar de boot aanmeert, zelfs als er geen enkele eigen steen aan boord is. De stenen worden één voor één uitgeladen en aangebouwd, waarbij elke bouwplaats zowel zeer begeerlijke als uiterst oninteressante vakken bevat. Probeer dan maar eens waardevolle bijdragen te leveren!

Imhotep is een ontwerp van Phil Walker-Harding en wordt uitgegeven door White Goblin Games. Het spel is geschikt voor 2-4 spelers vanaf 10 jaar en heeft een speelduur van 40 minuten.

Juryoordeel: inladen óf varen: deze simpele regel maakt Imhotep tot een listig, interactief spel. Regelmatig zie je met lede ogen aan dat jouw stenen koers zetten naar de verkeerde bouwplaats. Dat wordt dus plannen, medespelers inschatten en in de gaten houden. De grote (houten) stenen stapelen goed, waardoor er echt bouwwerken ontstaan. Alternatieve bouwplaatsen bieden variatie, zodat de piramidebouw nog wel even doorgaat.

Kingdomino

Jouw kasteel ligt er eenzaam bij. Daar past een mooi koninkrijk omheen. Elke beurt claim je een koninkrijktegel, die je de volgende beurt aanlegt volgens de welbekende regels van domino. Hoe waardevoller de tegel, hoe later je de volgende beurt een tegel mag claimen. Tot overmaat van ramp is ook nog vastgelegd hoe groot je koninkrijk mag worden. Probeer dan maar eens met iets moois thuis te komen.

Kingdomino is een ontwerp van Bruno Cathala en wordt uitgegeven door White Goblin Games en Blue Orange Games. Het spel is geschikt voor 2-4 spelers vanaf 8 jaar en heeft een speelduur van 20 minuten.

Juryoordeel: dit vlotte, heel toegankelijke legspel heeft je genoeg te bieden. Ga je voor een waardevolle mijn, op het gevaar af dat je de volgende ronde het bos in wordt gestuurd? Hoe houd je mogelijkheden open in jouw koninkrijk, terwijl je toch mooie gebieden realiseert? De meegeleverde varianten bieden nog meer uitdagingen. Behalve de naam van het spel, bevat trouwens ook menig tegel een grapje. Dat maakt Kingdomino zowel visueel als spelinhoudelijk aantrekkelijk.


De winnaar wordt op vrijdag 10 november 2017 bekendgemaakt aan de vooravond van het Spellenspektakel in Eindhoven.