NSP 2017

De winnaars van de Nederlandse Spellenprijs 2017 zijn Droomhuis en Orléans. Met ingang van 2013 hanteert de jury van de Nederlandse twee categorieën. De Nederlandse Spellenprijs – familie en de Nederlandse Spellenprijs – experts. Een familiespel is zonder meer geschikt voor een groot publiek, waaronder kinderen vanaf 8 jaar. Een expertspel is geschikt voor spelers met meer speelervaring.

De winnaar van de Nederlandse Spellenprijs – familie van 2017 is Droomhuis, een bordspel voor 2-4 spelers, waarin de spelers proberen de ideale inrichting van hun huis te realiseren. Het spel is ontworpen door Klemens Kalicki en wordt uitgegeven door Chronicle Games/White Goblin Games. De jury oordeelt over Droomhuis: dit prachtige spel nodigt meteen uit om te spelen. Ook kinderen kunnen dankzij de eenvoudige regels en overzichtelijke speelduur snel hun huis uit de grond stampen. Toch zijn er genoeg lastige keuzes te maken, zodat Droomhuis ook voor volwassen architecten genoeg te bieden heeft. Hoe groot wordt deze keer jouw spellenkamer?

De andere genomineerden in deze categorie zijn:

  • Imhotep, een bordspel over monumenten in het oude Egypte (White Goblin Games),
  • Kingdomino, een legspel met een knipoog naar het klassieke domino (White Goblin Games & Blue Orange Games).

De winnaar van de Nederlandse Spellenprijs – experts van 2017 is Orléans, een bordspel voor 2-4 spelers, waarin de spelers aan hun imperium bouwen in het middeleeuwse Frankrijk. Het spel is ontworpen door Reiner Stockhausen en wordt uitgegeven door White Goblin Games. De jury oordeelt over Orléans: dit aantrekkelijke spel geeft een originele twist aan het inmiddels welbekende deckbuilding mechanisme. De verscheidenheid aan mogelijke strategieën nodigt uit om te experimenteren. Of jij je nu toelegt op reizen, het aanmonsteren van nuttige werkkrachten of in gebouwen specialiseert, je bouwt altijd iets op. Het is altijd goed, maar kan ook steeds beter. En juist dat zal zich langzaam openbaren, zodat je elke keer weer opnieuw plezier beleeft in Orléans.

De andere genomineerden in deze categorie zijn:

  • Great Western Trail, een bordspel over veetransport in het Wilde Westen (999 Games),
  • Mombasa, een bordspel over handelscompagnieën in Afrika (The Gamemaster).