Expertprijs 2018: nominaties

De jury van de Nederlandse Spellenprijs, de kwaliteitsprijs voor in het Nederlands gepubliceerde gezelschapsspellen, heeft uit tientallen gepubliceerde bord- en kaartspellen de nominaties van de Nederlandse Spellenprijs 2018 bekendgemaakt. Een vakjury van negen experts kiest de genomineerden en de uiteindelijke winnaars. De jury kijkt hierbij met name naar kwaliteit, speelplezier en originaliteit.

De Nederlandse Spellenprijs is verdeeld in twee categorieën: de Nederlandse Spellenprijs – familie en de Nederlandse Spellenprijs – experts. Een familiespel is zonder meer geschikt voor een groot publiek, waaronder kinderen vanaf acht jaar. Een expertspel is geschikt voor spelers met iets meer speelervaring. De Nederlandse Spellenprijs wordt dit jaar voor de achttiende keer uitgereikt.

De drie genomineerden voor de Nederlandse Spellenprijs 2018 – experts:

Chimera Station

Al bouw je samen een ruimtestation, je wilt hier zelf wel het beste gebruik van maken. De aliens die je daarbij inzet, kun je aanpassen door ze bijvoorbeeld extra klauwen of hersenen te geven. Steeds zul je hierin keuzes moeten maken. Door het groeiende ruimtestation nemen de opties verder toe en wordt het steeds lastiger in Chimera Station om het beste eruit te pikken.

Chimera Station is een ontwerp van Mark Major en wordt uitgegeven door Game Brewer. Het spel is geschikt voor 2-4 spelers vanaf 13 jaar en heeft een speelduur van 60-90 minuten.

Juryoordeel: een luchtige vormgeving met veel strategische mogelijkheden; de aanpasbare, vrolijk gekleurde aliens verklappen niet wat voor listig spel je in handen hebt. Het thema en de acties in het spel grijpen goed ineen. Voortdurend moet je op de acties van je medespelers letten en toeslaan als het groeiende ruimtestation daartoe de mogelijkheid biedt. Want zelfs in de oneindige ruimte is niet altijd plaats voor ieders plannen.

Gaia Project

Je wilt als leider van een buitenaards ras vanuit je thuisplaneet je vleugels, of beter gezegd je ruimteschepen, uitslaan om de omliggende planeten te bevolken. Daarvoor moeten de planeten natuurlijk eerst bewoonbaar gemaakt worden, maar de definitie hiervan verschilt nogal tussen de verschillende rassen die rondvliegen in Gaia Project! Kun jij door de juiste ontwikkelingen te kiezen de grootste worden van het heelal?

Gaia Project is een ontwerp van Jens Drögemüller en Helge Ostertag en wordt uitgegeven door White Goblin Games. Het spel is geschikt voor 2-4 spelers vanaf 12 jaar en heeft een speelduur van 60-150 minuten.

Juryoordeel: dankzij een prachtige mix van spelmechanismen biedt dit spel de speler veel diepgang. Een variabel speelbord, veertien mogelijke buitenaardse rassen en een veelheid aan tactische en strategische keuzes zorgen samen voor een immense herspeelbaarheid. De strijd om de overwinning vindt plaats op zoveel fronten, dat dit spel telkens weer uitdagend is.

Paco Ŝako

Een Nederlandse kunstenaar biedt je een geheel nieuwe kijk op het eeuwenoude schaakspel in Paco Ŝako. Geen strijdtoneel meer, althans niet openlijk, want je kunt geen stukken meer slaan. Het wordt een soort dans, waarbij stukken worden afgetikt om hun plaats af te staan aan een nieuwe danspartner. Dans jij uiteindelijk met de koning?

Paco Ŝako is een ontwerp van Felix Albers en wordt door hemzelf uitgegeven. Het spel is geschikt voor 2 spelers en heeft een speelduur van 15-60 minuten.

Juryoordeel: niet alleen is Paco Ŝako prachtig uitgevoerd, ook speelt het wonderlijk goed. Er gaat een hele nieuwe wereld op het schaakbord open. Alle stukken blijven op het spelbord, waardoor het spannend blijft tot het einde. Laat je betoveren, maar niet in slaap sussen, door dit fascinerende vredesschaak.


De genomineerden zijn tijdens de Ducosimbeurs van zaterdag 29 september bekendgemaakt.

De winnaar wordt op vrijdag 9 november 2018 bekendgemaakt aan de vooravond van het Spellenspektakel in Eindhoven.