Familieprijs 2018: nominaties

De jury van de Nederlandse Spellenprijs, de kwaliteitsprijs voor in het Nederlands gepubliceerde gezelschapsspellen, heeft uit tientallen gepubliceerde bord- en kaartspellen de nominaties van de Nederlandse Spellenprijs 2018 bekendgemaakt. Een vakjury van negen experts kiest de genomineerden en de uiteindelijke winnaars. De jury kijkt hierbij met name naar kwaliteit, speelplezier en originaliteit.

De Nederlandse Spellenprijs is verdeeld in twee categorieën: de Nederlandse Spellenprijs – familie en de Nederlandse Spellenprijs – experts. Een familiespel is zonder meer geschikt voor een groot publiek, waaronder kinderen vanaf acht jaar. Een expertspel is geschikt voor spelers met iets meer speelervaring. De Nederlandse Spellenprijs wordt dit jaar voor de achttiende keer uitgereikt.

De drie genomineerden voor de Nederlandse Spellenprijs 2018 – familie:

Azul

In Azul word je uitgedaagd om de muren van het koninklijke paleis te decoreren. Haal de juiste nieuwe tegels bij de fabrieken op om zoveel mogelijk punten te scoren. Maar pas op dat je niet meer van een kleur haalt dan je nodig hebt, want dat is niet best voor je score. Of zou je misschien toch wat meenemen om de concurrentie uit te schakelen? Volg jij het sluwste het voorgeschreven patroon?

Azul is een ontwerp van Michael Kiesling en wordt uitgegeven door Asmodee. Het spel is geschikt voor 2-4 spelers vanaf 8 jaar en heeft een speelduur van 30-45 minuten.

Juryoordeel: de kleurrijke tegels nodigen direct uit om te spelen. De regels heb je snel geleerd, maar om de beste decoratie te maken, moet je toch goed plannen. Als geoefende speler kun je tevens je medespelers actief dwarszitten. Ook voor geslepen tegelzetters is dit een verslavend spel.

Luxor

Je hebt de legendarische tempel van Luxor ontdekt, waar rijkdom en avontuur op je wachten. De grafkamer van de farao bevat zeer waardevolle sarcofagen, maar ook onderweg zijn er genoeg schatten op te rapen! Blijf je de andere avonturiers voor, of sta je wat langer stil bij deze kostbaarheden?

Luxor is een ontwerp van Rüdiger Dorn en wordt uitgegeven door Queen Games. Het spel is geschikt voor 2-4 spelers vanaf 8 jaar en heeft een speelduur van 45 minuten.

Juryoordeel: de weg naar de rijkdom van Luxor is geplaveid met herkenbare elementen, maar is toch zeker niet platgetreden. Het kaartmechanisme biedt mogelijkheid tot plannen met genoeg ruimte voor verrassingen. Veel keuzemogelijkheden, waarbij vooruitkijken, reageren op de acties van andere spelers en een dosis geluk uitstekend samenkomen. Doordat de tempel elk spel weer anders opgebouwd wordt, begin je steeds aan een nieuwe ontdekkingstocht.

The Mind

Je krijgt allemaal wat kaarten in de hand. Is het mogelijk om samen al deze kaarten een voor een uit te spelen in volgorde van laag naar hoog zonder te communiceren? The Mind toont aan dat het kan. Naarmate je het vaker speelt, ga je elkaar steeds beter aanvoelen.

The Mind is een ontwerp van Wolfgang Warsch en wordt uitgegeven door White Goblin Games. Het spel is geschikt voor 2-4 spelers vanaf 8 jaar en heeft een speelduur van 15 minuten.

Juryoordeel: dit spel is erg sterk in zijn eenvoud. Minder regels is nauwelijks mogelijk. Wat een geweldig gevoel geeft het, als je erin slaagt steeds verder te komen. En als het niet lukt, dan wil je het meteen nog een keer proberen. Dit spel is een verfrissende aanvulling op het coöperatieve genre.


De genomineerden zijn tijdens de Ducosimbeurs van zaterdag 29 september bekendgemaakt.

De winnaar wordt op vrijdag 9 november 2018 bekendgemaakt aan de vooravond van het Spellenspektakel in Eindhoven.