NSP 2018

Met ingang van 2013 hanteert de jury van de Nederlandse twee categorieën. De Nederlandse Spellenprijs – familie en de Nederlandse Spellenprijs – experts. Een familiespel is zonder meer geschikt voor een groot publiek, waaronder kinderen vanaf 8 jaar. Een expertspel is geschikt voor spelers met meer speelervaring.

De winnaar van de Nederlandse Spellenprijs – familie van 2018 is Azul, een bordspel voor 2 – 4 spelers vanaf 8 jaar, waarbij spelers worden uitgedaagd om de muren van het koninklijke paleis zo goed mogelijk te decoreren. Het spel is ontworpen door Michael Kiesling en wordt uitgegeven door Asmodee. De jury oordeelt over Azul: “De kleurrijke tegels nodigen direct uit om te spelen. De regels heb je snel geleerd, maar om de beste decoratie te maken, moet je toch goed plannen. Als geoefende speler kun je tevens je medespelers actief dwarszitten. Ook voor geslepen tegelzetters is dit een verslavend spel.”

De andere genomineerden in deze categorie waren Luxor (uitgever: Queen Games) en The Mind (uitgever: White Goblin Games).

De winnaar van de Nederlandse Spellenprijs – experts van 2017 is Gaia Project, een bordspel voor 2 – 4 spelers vanaf 12 jaar, waarbij spelers technologie ontwikkelen en planeten bevolken. Het spel is ontworpen door Jens Drögemüller en Helge Ostertag en wordt uitgegeven door White Goblin Games. De jury oordeelt over Gaia Project: “Dankzij een prachtige mix van spelmechanismen biedt dit spel de speler veel diepgang. Een variabel speelbord, veertien mogelijke buitenaardse rassen en een veelheid aan tactische en strategische keuzes zorgen samen voor een immense herspeelbaarheid. De strijd om de overwinning vindt plaats op zoveel fronten, dat dit spel telkens weer uitdagend is.”

De andere genomineerden in deze categorie waren Chimera Station (uitgever: Game Brewer) en Paco Ŝako (uitgever: Paco Ŝako).