Expertprijs 2019: nominaties

De jury van de Nederlandse Spellenprijs, de kwaliteitsprijs voor in het Nederlands gepubliceerde gezelschapsspellen, heeft uit tientallen gepubliceerde bord- en kaartspellen de nominaties van de Nederlandse Spellenprijs 2019 bekendgemaakt. Een vakjury van tien experts kiest de genomineerden en de uiteindelijke winnaars. De jury kijkt hierbij met name naar kwaliteit, speelplezier en originaliteit.

De Nederlandse Spellenprijs is verdeeld in twee categorieën: de Nederlandse Spellenprijs – familie en de Nederlandse Spellenprijs – experts. Een familiespel is zonder meer geschikt voor een groot publiek, waaronder kinderen vanaf acht jaar. Een expertspel is geschikt voor spelers met iets meer speelervaring. De Nederlandse Spellenprijs wordt dit jaar voor de negentiende keer uitgereikt.

De drie genomineerden voor de Nederlandse Spellenprijs 2019 – experts:

Gentes

Bouw de indrukwekkendste monumenten in dit innovatieve beschavingsspel. Hiervoor zul je ook steden stichten en je bevolking in de juiste richting laten groeien. Maar de tijd tikt onverbiddelijk verder. Lukt het je om toch je sporen na te laten?

Gentes is een ontwerp van Stefan Risthaus en wordt uitgegeven door Game Brewer. Het spel is geschikt voor 1-4 spelers vanaf 12 jaar en heeft een speelduur van 2 uur.

Juryoordeel: met de schaarse middelen en tijd probeer je slim in je beschaving te investeren. Je kiest er wel eens voor om harder te werken, al moet je het dan in het volgende tijdperk wat rustiger aandoen. Ook wil je een grote bevolking, maar die kan niet eindeloos groeien. Sterker nog, soms verdringt de ene noodzakelijke beroepsgroep de andere. De juiste balans vinden is een hele uitdaging.

Rovers van de Noordzee

Als stoere Viking zoek je je bemanning uit om tijdens diverse plundertochten zoveel mogelijk buit binnen te halen. Wanneer is je bemanning klaar voor een nieuwe tocht over zee? Ook voor een enkeltje Walhalla schrikken je ruwe bolsters niet terug.

Rovers van de Noordzee is een ontwerp van Shem Phillips en wordt uitgegeven door White Goblin Games. Het spel is geschikt voor 2-4 spelers vanaf 12 jaar en heeft een speelduur van 1 – 1½ uur.

Juryoordeel: een soepel spelend strategisch spel, met een innovatief actiemechanisme. Veel keuzemogelijkheden, en toch verlopen de beurten lekker snel. Timing is een belangrijk onderdeel om de andere Vikingen in te perken. De variatie in bemanningsleden en de schitterende tekeningen nodigen uit voor vele plundertochten.

Wingspan

In je opvangcentrum breng je een keur aan vogels onder. In een goede samenstelling komen ze makkelijker aan voedsel, leggen ze meer eieren en trekken ze zelfs nieuwe vogels aan. Met 170 verschillende vogels ontdek je steeds nieuwe combinaties, en elk spel zijn er andere aandachtspunten om je centrum tot grote hoogte te doen stijgen.

Wingspan is een ontwerp van Elizabeth Hargrave en wordt uitgegeven door 999 Games. Het spel is geschikt voor 1-5 spelers vanaf 10 jaar en heeft een speelduur van 1 – 1½ uur.

Juryoordeel: dit oogstrelende spel nodigt meteen uit om te ontdekken. Ondanks de eenvoudige regels zul je toch regelmatig broeden op de volgende stap naar een goed samenwerkend centrum. En onderweg pik je ook nog wat op over de verschillende vogels. Weet jij ze zo slim bij elkaar te brengen dat je score vooruit vliegt?