Familieprijs 2019: nominaties

De jury van de Nederlandse Spellenprijs, de kwaliteitsprijs voor in het Nederlands gepubliceerde gezelschapsspellen, heeft uit tientallen gepubliceerde bord- en kaartspellen de nominaties van de Nederlandse Spellenprijs 2019 bekendgemaakt. Een vakjury van tien experts kiest de genomineerden en de uiteindelijke winnaars. De jury kijkt hierbij met name naar kwaliteit, speelplezier en originaliteit.

De Nederlandse Spellenprijs is verdeeld in twee categorieën: de Nederlandse Spellenprijs – familie en de Nederlandse Spellenprijs – experts. Een familiespel is zonder meer geschikt voor een groot publiek, waaronder kinderen vanaf acht jaar. Een expertspel is geschikt voor spelers met iets meer speelervaring. De Nederlandse Spellenprijs wordt dit jaar voor de negentiende keer uitgereikt.

De drie genomineerden voor de Nederlandse Spellenprijs 2019 – familie:

Clever

Je probeert in dit tactische dobbelspel je scoreblad te vullen in vijf verschillende kleurgebieden en zo de hoogste score te halen. Daarvoor moet je wel slim je stenen inzetten. Niet alleen heeft elke dobbelsteen die je kiest invloed op je volgende worp, het is ook erg belangrijk welk getal er op welke plek komt. Wil je zoveel mogelijk opties open houden, of gok je op de grote klapper?

Clever is een ontwerp van Wolfgang Warsch en wordt uitgegeven door 999 Games. Het spel is geschikt voor 1-4 spelers vanaf 8 jaar en heeft een speelduur van 30 minuten.

Juryoordeel: de verschillende scoregebieden leveren elk specifieke bonussen op. Door hier goed op te spelen, en met een beetje geluk, zijn prachtige kettingreacties mogelijk. Voorkom tegelijkertijd dat je zelf te weinig mogelijkheden overhoudt en dat je mooie ‘restjes’ aan je medespelers serveert. De uitdagende keuzes werken erg verslavend.

De Kwakzalvers van Kakelenburg

Als Kwakzalver brouw je drankjes met alles wat voorhanden is. Pompoen, kruisspin of desnoods kraaienschedel: het is allemaal voortreffelijk spul. Alleen die vermaledijde knalerwten gooien roet in het eten. Daarmee moet je maat houden, anders ontploft je ketel! Maar misschien toch nog één ingrediënt erbij, eentje maar?

De Kwakzalvers van Kakelenburg is een ontwerp van Wolfgang Warsch en wordt uitgegeven door 999 Games. Het spel is geschikt voor 2-4 spelers vanaf 10 jaar en heeft een speelduur van 45 minuten.

Juryoordeel: met de opbrengsten van je vorige brouwsel schaf je extra ingrediënten aan, zodat je steeds betere drankjes kunt bereiden – althans in theorie. In de praktijk moet je namelijk wel het juiste uit je voorraad vissen, en het liefst ook op het juiste moment. De spanning of je nog wat kunt toevoegen of je ketel laat ontploffen is een goed ingrediënt voor een smaakvol familiespel.

Welcome to…

Je ontwerpt in de jaren 50 een woonwijk in de VS. Zwembaden, perceelafscheidingen en aangelegde tuintjes geven het natuurlijk net die extra uitstraling. Belangrijker nog is dat de huisnummers oplopend in de drie straten opgehangen worden. Elke beurt kies je uit drie kaartcombinaties die bepalen hoe je de wijk kunt uitbreiden en elk spel zijn er andere bonussen om naartoe te werken.

Welcome to… is een ontwerp van Benoit Turpin en wordt uitgegeven door Jumping Turtle Games. Het spel is geschikt voor 1-100 spelers vanaf 10 jaar en heeft een speelduur van 30 minuten.

Juryoordeel: een vlot bouwspel. Je speelt allemaal tegelijkertijd en daardoor beleef je zelfs met een grote groep nog plezier. Ook in een solo-variant is voorzien. Er zijn veel verschillende manieren om punten te scoren, maar toch worden de keuzes steeds lastiger naarmate je scoreblad voller raakt. Dankzij de bonusvoorwaarden blijft dit mooi geïllustreerde spel fris.