De Spellenprijs krijgt een derde prijscategorie

De Nederlandse Spellenprijs bestaat twintig jaar. Er zijn in die periode veel Nederlandse spellen bijgekomen. Sterker nog, elk jaar komen er weer meer bij dan het jaar ervoor. Dat was in 2013 de reden om vanaf toen de nieuwe spellen in twee categorieën in te delen. Zo ontstonden de prijscategorieën Familie en Experts.

De afgelopen zeven prijsuitreikingen hebben fantastische winnaars opgeleverd, waaronder Qwixx, Splendor en Azul in de categorie Familie, en De Legenden van Andor, In de voetsporen van Marco Polo en Gaia Project in de categorie Experts.

Natuurlijk was het regelmatig lastig om een indeling in de twee categorieën te maken. Daarbij moesten de juryleden soms ook echt moeilijke keuzes maken om enorm verschillende spellen onderling te rangschikken.

Groter aanbod dan ooit

Nu we weer zeven jaar verder zijn, valt op dat het aanbod Nederlandse spellen groter is dan ooit. Ook is de kwaliteit van die spellen in de ogen van de jury hoger dan ooit tevoren. Deze trend houdt al lange tijd aan, en alles wijst erop dat die zich ook de komende jaren doorzet.

Spellen spelen heeft zich veranderd van een typische gezinsbezigheid in een populaire sociale activiteit. Vrienden komen samen om een spel op tafel te leggen, collega’s vullen een pauze met een spelletje of blijven nog wat langer na het werk en ook studenten weten een speels verzetje wel te waarderen.

Wat wordt de nieuwe, derde prijscategorie

Een derde prijscategorie

Deze ontwikkelingen geven aan dat het bordspel in Nederland nog steeds groeit en volwassener wordt. Logisch dus dat de jury het ook weer tijd vond worden om het huidige beleid van de Nederlandse Spellenprijs weer eens goed tegen het licht te houden.

In hoeverre wordt aan al die nieuwe spellen recht gedaan door ze in maar twee categorieën in te delen? Is het nu geen tijd geworden voor een derde prijscategorie? De jury vindt van wel. Maar welke categorie wordt het?

1 Reactie

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: