Nieuw: de Kenners-categorie

Zoals enkele dagen geleden al is aangegeven, zal vanaf 2020 de Nederlandse Spellenprijs niet uit slechts twee, maar uit wel drie categorieën bestaan. Het onderscheid tussen de categorie Familie en de categorie Experts was belangrijk, maar bleek niet meer voldoende te zijn om recht te doen aan de hoeveelheid en verscheidenheid aan spellen.

Een speler die het ene jaar op basis van de winnaar in de categorie Experts het spel De Legenden van Andor uitgeprobeerd had en daar erg tevreden mee was, werd misschien in een ander jaar met Gaia Project wel enorm afgeschrikt door de hoeveelheid spelregels en de hogere drempel om aan dat spel te beginnen.

Dat kon betekenen dat een speler niet blind zou kunnen varen op de aanbevelingen van de Nederlandse Spellenprijs, want het ene jaar paste het prima en het andere jaar bleek het toch een moeizamere match te zijn. Uiteraard was dat het laatste wat beoogd was.

Verschillende doelgroepen

Ook de jury ondervond meer en meer dat zij noodgedwongen moest kiezen tussen twee spellen die allebei ongeveer even goed waren, alleen voor verschillende doelgroepen. Dat is niet alleen erg jammer, maar doet ook geen recht aan de kwaliteiten van de spellen die uitgebracht worden. En dat terwijl een van de subdoelstellingen van de prijs luidt: “Goede bord- en tafelspelen de waardering geven die zij verdienen”. Dus werd alles nog eens grondig tegen het licht gehouden.

De spellen voor de categorie Familie waren redelijk goed ingekaderd. Zou je een spel met je zoontje of met je moeder kunnen spelen? Dan zit je wel goed. Misschien was het soms net iets te breed genomen, maar alle spellen die te lastig waren, kwamen in die andere categorie terecht: de Experts-categorie. Van nét te lastig tot ver daar voorbij.

Een nieuwe, derde categorie

Om meer eenheid en eenduidigheid aan te brengen, werd besloten om een nieuwe categorie te introduceren. Deze richt zich op de speler die wel ‘iets meer’ zoekt in een spel. De spellen in deze categorie zijn qua complexiteit vergelijkbaar. Een speler die het echter niet te dol kan zijn, kan nog steeds terecht in de categorie voor Experts.

Nieuw in 2020: de kenners-categorie

Dus: wil je wat meer uitdaging dan een spel uit de Familie-categorie, maar wat minder complex dan uit de Experts-categorie? Dan vind je dat in
de nieuwe Kenners-categorie!

3 Reacties

  1. […] De jury van de Nederlandse Spellenprijs, dé kwaliteitsprijs voor in het Nederlands uitgebrachte gezelschapsspellen, heeft zaterdag 7 november de winnaars van de Nederlandse Spellenprijs 2020 bekendgemaakt. Ieder jaar worden prijzen uitgereikt in de categorieën ‘beste familiespel’ en ‘beste expertspel’, en daar is dit jaar de categorie ‘beste kennerspel’ aan toegevoegd. […]

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: