Rolpatronen en spellen

De Nederlandse studente Indy Mellink kwam uitgebreid in het nieuws met haar kaartspel. In plaats van de standaard heer, dame en boer, ontwierp ze de kaarten goud, zilver en brons. Op deze manier voorkomt ze dat de heer standaard boven de dame gaat.

Reden voor het programma Fris! op Radio 1 om hierover van gedachten te wisselen met Niek Ederveen, de voorzitter van de Nederlandse Spellenprijs. In het interview vraagt presentatrice Mirthe van der Drift of eigenlijk wel in alle kaartspellen de heer boven de dame gaat en of spellen ook veranderen door nieuwe maatschappelijke invloeden.

Niek geeft aan waarom soms toch gekozen wordt voor traditionele rolpatronen. Het interview is hier terug te horen.

Uiteraard bleef er nog redelijk wat onbesproken tijdens het interview. Het meest opvallende is wellicht nog wel dat in het westerse schaakspel de koningin juist zo’n belangrijke positie inneemt. Het draait in dit eeuwenoude spel natuurlijk om het mat zetten van de vijandelijke koning, maar als speelstuk is deze redelijk krachteloos en weerloos. De koningin daarentegen is het toonbeeld van kracht en overmacht.

In het licht van het interview en de maatschappelijke veranderingen is het lied Het Schaakspel van Harrie Jekkers zeker interessant om te beluisteren.

Update: Spelcorifee en winnaar van de Bijzondere Prijs 2020 Erwin Broens geeft aan dat de naamwijziging van Catan enkel te maken had met het taalneutrale internationale merk.

Geef een reactie