NSP 2019

De winnaars van de Nederlandse Spellenprijs 2019 zijn Welcome to… en Rovers van de Noordzee. Met ingang van 2013 hanteert de jury van de Nederlandse Spellenprijs twee categorieën: de Nederlandse Spellenprijs – familie en de Nederlandse Spellenprijs – experts. Een familiespel is zonder meer geschikt voor een groot publiek, waaronder kinderen vanaf 8 jaar. Een expertspel is geschikt voor spelers met meer speelervaring.

De winnaar van de Nederlandse Spellenprijs – familie van 2019 is Welcome to…, een spel voor 1 – 100 spelers vanaf 10 jaar, waarbij de spelers elk hun eigen jaren 50 woonwijk aanleggen. Het spel is ontworpen door Benoit Turpin en wordt uitgegeven door Jumping Turtle Games.

De jury oordeelt over Welcome to…: ‘een vlot bouwspel. Je speelt allemaal tegelijkertijd en daardoor beleef je zelfs met een grote groep nog plezier. Ook in een solo-variant is voorzien. Er zijn veel verschillende manieren om punten te scoren, maar toch worden de keuzes steeds lastiger naarmate je scoreblad voller raakt. Dankzij de bonusvoorwaarden blijft dit mooi geïllustreerde spel fris’.

De andere genomineerden in deze categorie waren Clever (uitgever: 999 Games) en De Kwakzalvers van Kakelenburg (uitgever: 999 Games).

De winnaar van de Nederlandse Spellenprijs – experts van 2019 is Rovers van de Noordzee, een spel voor 2 – 4 spelers vanaf 12 jaar, waarbij spelers vikingbemanningen samenstellen en op rooftocht gaan. Het spel is ontworpen door Shem Phillips en wordt uitgegeven door White Goblin Games.

De jury oordeelt over Rovers van de Noordzee: ‘een soepel spelend strategisch spel, met een innovatief actiemechanisme. Veel keuzemogelijkheden, en toch verlopen de beurten lekker snel. Timing is een belangrijk onderdeel om de andere Vikingen in te perken. De variatie in bemanningsleden en de schitterende tekeningen nodigen uit voor vele plundertochten’.

De andere genomineerden in deze categorie waren Gentes (uitgever: Game Brewer) en Wingspan (uitgever: 999 Games).

Geef een reactie