Expertsprijs 2021: nominaties

De drie genomineerde spellen voor de Nederlandse Spellenprijs 2021 – Experts:

De Verdwenen Ruïnes van Arnak

Je hebt sporen van een grote beschaving gevonden op een onbewoond eiland. Je leidt je expeditie om zo snel mogelijk verloren gewaande artefacten op te sporen, daarbij gevaren trotserend in een poging de geheimen van het eiland bloot te leggen.

De Verdwenen Ruïnes van Arnak is een ontwerp van Mín en Elwen (Michaela Štachová en Michal Štach) en wordt uitgegeven door White Goblin Games. Het spel is geschikt voor 1-4 spelers vanaf 12 jaar en heeft een speelduur van 30 minuten per speler.

Juryoordeel: Er valt heel wat te ontdekken in dit spel. De druk van concurrerende expedities wordt voelbaar door het beperkt aantal ronden. Je kunt niet alles uitdiepen en onderzoeken. Waar ga je graven, welke assistenten gaan je ondersteunen, welke route naar de overwinning kies je? Het avontuur lonkt in een mooie mix van worker-placement en deckbuilding.

Everdell

In de vallei van Everdell zetten de bosdiertjes een mooie beschaving neer. Als een van hun burgemeesters probeer je het jaar voor jouw stad het succesvolste te maken. Hiervoor bouw je huisjes met bijeengesprokkelde materialen en het liefste laat je daar ook de juiste bewoners hun intrek in nemen.

Everdell is een ontwerp van James A. Wilson en wordt uitgegeven door White Goblin Games. Het spel is geschikt voor 1-4 spelers vanaf 12 jaar en heeft een speelduur van 90 minuten.

Juryoordeel: Het betoverende sprookje met kleurrijke dieren en fabelachtige prenten nodigt meteen uit om te spelen. Je probeert je handkaarten slim te combineren met de mogelijkheden op het bord, zodat je steeds meer kunt. Doordat je zelf bepaalt wanneer jouw volgende seizoen begint, voelt het echt als je eigen spel. Het oogstrelende spelmateriaal maakt dit misschien wel het mooiste spel van 2021!

Maracaibo

Tijdens je zeereis door de zeventiende eeuwse Caraïben, sticht je nederzettingen, drijf je handel en vecht je zeeslagen uit. Ondertussen kun je je nog druk maken over bepaalde gebeurtenissen, die wellicht zelfs de bereikbaarheid van sommige plaatsen veranderen. Lukt het jou om de meeste invloed te verwerven?

Maracaibo is een ontwerp van Alexander Pfister en wordt uitgegeven door Geronimo Games. Het spel is geschikt voor 1-4 spelers vanaf 12 jaar en heeft een speelduur van 120 minuten.

Juryoordeel: Dit enorm strategisch spel vertelt steeds weer een ander verhaal. Uit de dikke kaartenstapel komen allerlei personen tevoorschijn die je als assistenten kunt aanwerven, of je helpen om goederen en voorwerpen te leveren. De snelheid waarmee je rondvaart, bepaalt hoeveel beurten je hebt. Zo kan het spel voortkabbelen of heel hard worden gespeeld.

Geef een reactie