Familieprijs 2021: CuBirds

De jury van de Nederlandse Spellenprijs, dé kwaliteitsprijs voor in het Nederlands uitgebrachte gezelschapsspellen, heeft vrijdag 5 november de winnaars van de Nederlandse Spellenprijs 2021 bekendgemaakt. De prijs in de categorie Familiespellen gaat naar…

CuBirds

Tijdens een lentewandeling in de velden zie je veel verschillende vogels. Weet jij als eerste zeven verschillende soorten bij hun familie terug te brengen? Of concentreer je je op twee?

CuBirds is een ontwerp van Stefan Alexander en wordt uitgegeven door Gam’inBIZ. Het spel is geschikt voor 2 tot 5 spelers vanaf 8 jaar en heeft een speelduur van 20 minuten.

Juryoordeel

Het plezier van CuBirds begint al met de illustratie op de doos. Het is duidelijk een roodborstje, maar wel op een heel bijzondere manier. Alle vogels zijn in deze stijl heel leuk weergegeven, zodat je alleen al voor de plaatjes de kaarten graag ter hand neemt. En dan blijkt ook nog dat elk roodborstje, flamingo, of welke vogel dan ook, steeds weer net even anders afgebeeld is.

Het spel is snel uitgelegd en kent een vlot spelverloop, zoals dat hoort bij een familiespel. Je legt alle kaarten die je van een vogelsoort in je hand hebt in een rij aan. Op die manier probeer je andere vogels in te sluiten, want die neem je dan in je hand. Als je genoeg vogels van een soort in je hand gespaard hebt, dan kun je daarmee dichter bij je einddoel komen: zo snel mogelijk zeven soorten bij de familie terugbrengen.

De keuzes die je maakt, doen er toe. Welke vogelsoort gebruik je om vogels in te sluiten? Leg je dan niet juist de soort neer waar je medespelers op zitten te azen? Leg je ook niet een groep neer, waar je bijna genoeg van gespaard had? Ga je een groep die je terug kunt brengen nog verder proberen uit te breiden, met het risico dat je alles kwijtraakt? Of probeer je je hand snel leeg te spelen, zodat niemand anders kan scoren?

Je kunt dit spel op gevoel of berekenend spelen, zodat het een leuk spel is voor jong en oud, net zoals het past bij de speler die af en toe een spelletje wil spelen en de speler die tussen zwaar strategische spellen even wat luchtigers wil. De interactie kan dit ogenschijnlijk vrolijke spel een pittig randje geven, maar echt gemeen wordt het nooit. Iets afpakken is er niet bij, alleen iets voor je neus wegkapen.


De genomineerden van 2021

1 Reactie

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: