Kennersprijs 2021: It’s a Wonderful World

De jury van de Nederlandse Spellenprijs, dé kwaliteitsprijs voor in het Nederlands uitgebrachte gezelschapsspellen, heeft vrijdag 5 november de winnaars van de Nederlandse Spellenprijs 2021 bekendgemaakt. De prijs in de categorie Kennersspellen gaat naar…

It’s a Wonderful World

Je bouwt aan je imperium en hebt maar kort de tijd om te laten zien dat jij het machtigste bent. Je mag geen steekjes laten vallen. Kies de juiste ontwikkelingen, profiteer van je productie en laat je concurrentie verbluft achter.

It’s a Wonderful World is een ontwerp van Frédéric Guérard en wordt uitgegeven door Geronimo Games. Het spel is geschikt voor 1 tot 5 spelers vanaf 14 jaar en heeft een speelduur van 45 minuten.

Juryoordeel

Als je de doos van It’s a Wonderful World openmaakt, dan zie je naast fiches, blokjes en kartonnen overzichtsdelen, ook kaarten – heel veel kaarten. Om die kaarten draait het spel. Elke ronde begin je met een willekeurige kaartenhand, waarvan je er eentje kiest en de rest doorgeeft aan je buur, uit de jou dan aangereikte kaarten kies je er weer eentje en geeft de rest weer door, en met dit ‘draften’ ga je door totdat je al je kaarten gekozen hebt.

De gekozen kaarten kun je inzetten als onmiddellijk bouwsteentje of als toekomstig productiegebouw. Voordat zo’n gebouw daadwerkelijk gaat produceren, moet het wel eerst helemaal afgebouwd zijn en daarvoor heb je bouwsteentjes nodig. Nadat je voor elke kaart de keuze gemaakt hebt en bouwsteentjes op gebouwen geplaatst hebt, volgen de productiestappen, met elk een eigen type bouwsteentje. Afgeronde gebouwen die dat type produceren, leveren je nu dus nieuwe bouwsteentjes op, waarmee je hopelijk een volgend gebouw af kunt bouwen. Na vier complete rondes wil je de succesvolste magnaat zijn, waarbij veel onderdelen samenhangen.

Met je gekozen kaarten ben je echt een motortje aan het bouwen, om je productie weer optimaal in te zetten. Tegelijkertijd probeer je ook wat zand in het motortje van je buur te strooien, door soms een kaart te kiezen die te goed is om door te geven. En dan wil je ook nog heel graag alles wat in aanbouw is in de vierde ronde afgerond hebben. Maar ook als je denkt dat je het de volgende keer beter gaat doen (en dat denk je heel vaak), voelt het goed om mooi je imperium op te bouwen. Een spannende puzzel!

De duidelijke iconografie, al het extra spelmateriaal dat de overzichtelijkheid ondersteunt, de speciale regels voor twee personen en de soloversie én ook nog speciale solo-scenario’s tillen dit leuke spel naar nog een hoger niveau.


De genomineerden van 2021

Geef een reactie