Bestaansreden van de Spellenprijs

De introductie op de Nederlandse markt van ‘De Kolonisten van Catan’ in 1998 kan gezien worden als een keerpunt voor de Nederlandse spellenwereld. Er ontwikkelde zich een markt voor zogenaamde ‘eurospellen’ met een oorsprong in Duitsland. Dergelijke gezelschapsspellen worden inmiddels veel gespeeld, in de huiskamers, op de beurzen van de spellenvereniging Ducosim, op het Spellenspektakel en op andere evenementen.

Anno 2022 zijn er meerdere ontwerpers en uitgevers van spellen actief op de Nederlandse spellenmarkt. Er komen jaarlijks veel gezelschapsspellen met Nederlandstalige spelregels en onderdelen uit. Daarnaast wordt het spelen zelf ook steeds meer gezien als een serieuze hobby. De enorme groei van de markt en het grote aanbod van spellen veroorzaakt een vraag naar informatie en een waardeoordeel/kwaliteitskeurmerk. Ducosim ziet de Nederlandse Spellenprijs als een middel om dit waardeoordeel/kwaliteitskeurmerk te verschaffen, als een onafhankelijke waardering van ‘volwassen’ gezelschapsspellen voor de Nederlandstalige spelliefhebber.

De Nederlandse Spellenprijs is verdeeld in drie categorieën: de Nederlandse Spellenprijs – familie, de Nederlandse Spellenprijs –kenners en de Nederlandse Spellenprijs – experts. Een familiespel is geschikt voor een groot publiek, waaronder kinderen vanaf 8 jaar. Een kennerspel is geschikt voor spelers die iets meer uitdaging zoeken en een iets langere speelduur acceptabel vinden. Een expertspel is geschikt voor spelers met meer speelervaring, waarbij de complexiteit en speelduur geen belemmering vormen.