We zijn een vakjury die jaarlijks de uitgebrachte spellen beoordeelt en via nominatielijsten met familie-, kenner- en expertspellen voor elke categorie één winnaar kiest.

De Nederlandse Spellenprijs is medio 2001 in het leven geroepen op initiatief van de landelijke spellenvereniging Ducosim en de toenmalige juryleden. Om de onafhankelijkheid te waarborgen, is in de loop van 2002 de stichting Nederlandse Spellenprijs opgericht. Deze stichting heeft zijn activiteiten in 2011 overgedragen aan Ducosim. De Nederlandse Spellenprijs is sindsdien weer een commissie van de vereniging Ducosim. De Nederlandse Spellenprijs kent sinds 2011 de volgende twee organen.

De jury 2022

Niek Ederveen
(Hoofdredacteur Spel!)

Hoi, Niek Ederveen is de naam, hoofdredacteur van Spel!. Dat is het bordspel tijdschrift voor spelend Nederland. Als kind uit een spelletjesfamilie ben ik opgegroeid met allerlei kaart- en dobbelspellen, maar ook een uitgebreide bordspellencollectie. Dacht ik, totdat ik begin jaren negentig het Spellenspektakel bezocht. Wat een aanbod!

Vanaf toen ben ik razendsnel ontspoord. Ducosim en SPIEL (nergens heb ik me méér dat jongetje in de snoepwinkel gevoeld) volgden snel, en mijn enthousiasme werd almaar groter. Het duurde niet lang of ik nam de pen ter hand om al die mooie belevenissen, die uit een speldoos kunnen komen, te kunnen delen. Dat ben ik blijven doen, en tot mijn vreugde zie ik een enorme stijgende lijn als het gaat om de kwaliteit van spellen. Dan heb ik het niet alleen over indrukwekkender spelmateriaal, maar zeker ook over een betere balans en een mooiere spanningsboog. Het is fenomenaal hoeveel spelplezier er tegenwoordig uit een doosje komt van het formaat CuBirds, De Crew of Qwixx. Ik ben er dan ook trots op als voorzitter van de Nederlandse Spellenprijs dit soort prachtige spellen in het zonnetje te mogen zetten.

Zelf vind ik elk nieuw spel nog altijd een leuke ontdekkingstocht. Het voor het eerst openen van een groter spel kan me al blij maken. Wat heeft deze nieuwe wereld, opgebouwd uit de regels en het materiaal, te bieden? Het is prachtig om dat met mijn grote liefde Tanya, en vaak nog andere vrienden, samen te ervaren – en toch vaak ook een beetje tegen elkaar …

Rowdy van Lieshout
(De Startspelers Bordspel Podcast)

Ik ben Rowdy van Lieshout. Ik ben vader van 2 zonen en misschien heb je mijn vrouw, Sélène, ook wel eens gehoord. Samen maken we namelijk De Startspelers bordspel podcast.

Jaren geleden, zo rond 2012, is de bordspel wereld voor mij echt open gegaan. Ik kocht een paar spellen in de uitverkoop en ik werd de hobby ingezogen. Van iemand die heel af en toe een spelletje speelde, werd ik iemand die elke dag een spel wilde spelen. En kopen, in het begin ook heel veel kopen.

Ik wilde mijn enthousiasme voor leuke spellen ook graag delen en begon daarom in 2013 op de As a Board Gamer website over de spellen die ik speelde te schrijven en weer wat later ben ik, zoals al gezegd, met mijn vrouw de Startspelers podcast begonnen.

Lotte Verheul
(Lotte Speelt)

Spelen is voor mij erg belangrijk in het leven. Daar kwam ik achter toen ik een tijd terug door omstandigheden uit het reguliere veld geslagen werd. Ik ben toen begonnen met het spelen van ontzettend veel bordspellen, wat een krachtig en intrinsiek lijntje terug bleek te zijn voor mij.

Zoals jullie wellicht wel weten ben ik mijn passie gaan delen op verschillende platformen onder de naam Lotte Speelt. Op mijn prachtige website kan je reviews van een wijd uiteenlopend boeket aan spellen vinden en op mijn Instagram ligt de focus weer wat meer op bordspelfotografie, waar ik me met plezier in blijf ontwikkelen. 

Wat ik zo mooi vind aan bordspellen, is dat bij elk moment en bij ieder persoon wel een spel past, juist nu, nu we in een tijd leven dat de verscheidenheid van bordspellen zo toeneemt! 

Ik ben trots dat ik als Jurylid van de Nederlandse Spellenprijs mag bijdragen aan het highlighten van de beste bordspellen van Nederland!

Tijn Rams
(Subcultures)

Er is een spel voor iedereen! Vanuit die gedachte ben ik Spellenwinkel Subcultures in Utrecht gestart. Eigenlijk zijn we een soort datingbureau: we koppelen mensen aan het juiste spel. Een spel waar je blij van wordt, dat je uitdaagt en waar je samen met anderen plezier mee beleeft. Dat is waarom de winkel Subcultures heet: spellen zijn een vorm van cultuur, voor iedereen. 

De winkel is ingericht als een huiskamer, we willen dat iedereen zich er thuis voelt en met aandacht geholpen wordt om een tof spel te vinden. In onze webshop willen we mensen met dezelfde sfeer en service blij maken met nieuwe spellen. Als jurylid van de Nederlandse Spellenprijs draag ik graag bij aan het selecteren en zichtbaar maken van de meest bijzondere spellen.

De leukste spellen kun je alleen vinden door zelf veel te spelen. Dat doe ik al van jongs af aan en toen ik als tiener het rollenspel Dungeons & Dragons ontdekte, werd ook de spellenmaker in mij wakker. Naast het runnen van een winkel, ontwerp ik samen met mijn vrouw escape rooms. Blijkbaar zit het spelen in de genen, want onze zoon doet niets liever dan iedere dag een spel spelen of bedenken.

Bastiaan Nox
(Nox’ Spellenzolder)

Ik ben Bastiaan Nox, bekend van Nox’ Spellenzolder op Youtube. Aan de hand van video’s neem ik jullie daar mee door talloze bordspellen zodat je een idee kan vormen of het wat voor je is.


Zelf geniet ik enorm van bordspellen. Het is voor mij een gelegenheid om met vrienden/familie gezellig samen te komen. Hapje, sapje en lekker spelen. Daarnaast bieden de bordspellen de gelegenheid om een moment in de huid van iemand anders te kruipen en zo allerlei avonturen te beleven. Een prachtige stimulans voor de fantasie en tegelijkertijd een oefening voor de grijze massa.

Anna Wassenburg
(Budgetspelen)

Spelend oud worden is mijn motto. Of dat nou tijdens mijn werk als arts is of rondom de speltafel: Een spelende geest houd je gezond! Mijn liefde voor het bordspel begon al op een jonge leeftijd toen ik aan mocht schuiven bij de Rummikub potjes van mijn oudtante en haar vriendinnen. Tijdens de studietijd begon ik met de website Budgetspelen.nl om bordspellen te introduceren aan meer jongvolwassenen. Inmiddels is onze ‘budgycrew’ uitgegroeid tot 12 redactie – en algemene leden die onze bezoekers voorzien van het laatste bordspelnieuws, tofste deals en interessante recensies.

Elk jaar kun je ons daarnaast vinden op Spellenspektakel met de Bring and Buy stand om zo stofhappende pareltjes aan nieuwe eigenaren te linken. Middels onze video’s en liveplays laat ik zien dat bordspellen voor iedereen is! Iets wat ik als jurylid van De Nederlandse Spellenprijs blijvend probeer uit te dragen. 

Patrick ten Hoorn
(Spellenhuis / The Boardroom)

Als kleine jongen werden mijn ouders licht geïrriteerd als ze alweer mee moesten doen met een spelletje. 

Eigenlijk is sinds die tijd niks veranderd. Behalve de kwaliteit van de moderne spellen. De afgelopen decennia is het gemiddelde bord en kaartspel ontzettend goed geworden, dat het wat mij betreft als een kunst en cultuurstroom zou moeten worden gezien.

Niet alleen de kwaliteit maar ook het aanbod is enorm. Hoe weet jij wat je wat er voor jou geschikt is?

Zoveel mogelijk mensen laten genieten van de bordspellen en kaartspellen die voor hen het meest geschikt zijn, dat is mijn missie.
Als mede eigenaar van Spellenhuis bordspellen winkels, bordspellen Café’s en trots jurylid van de Nederlandse Spellenprijs werk ik er dagelijks aan, om ervoor te zorgen dat er bij jullie het beste en meest geschikte bordspel op tafel komt te liggen.

Stef Noordermeer
(Roll the Dice)

Hoi, mijn naam is Stef Noordermeer. Ik ben voorzitter van Bordspelvereniging Roll The Dice uit Veldhoven. Ooit als grap opgericht voor een vriend waar we al jaren spellen speelden. Als kind speelde ik al graag, maar door Catan, Carcassonne en een paar gezellige vrienden, is het “spel vuurtje” flink opgestookt. Samen met een aantal vrienden organiseer ik ook Zuiderspel, de voorjaars spellenbeurs in Veldhoven. Ook ben ik trouw bezoeker van Spiel in Duitsland en vele andere spel evenementen. 

In het dagelijks leven werk ik als docent op een school voor Praktijkonderwijs. Ook tijdens de lessen komen regelmatig de spelletjes op tafel.  

Ik speel graag snelle spelletjes waar veel interactie in zit. Niet te lang op je beurt wachten en vooral veel lol en gezelligheid. Als jurylid van de Nederlandse Spellenprijs vind ik het een leuke uitdaging om ook de voor mij minder voor de hand liggende  spellen uit te testen. En zo samen met een enthousiast team tot een winnaar te komen. Tenslotte vind ik het heel leuk om tijdens evenementen met mede spelfanaten deze nieuwe spellen door te nemen. Kortom, hopelijk zien we elkaar snel op een spel evenement!

Marieke Kuit – van Woesik
(De Spelletjes Vrienden)

Mijn naam is Marieke en samen met mijn man Geert vorm ik De Spelletjes Vrienden. We zijn ontzettend verslaafd aan bordspellen, spelen bijna iedere dag en hebben een enorme collectie spellen opgebouwd. In onze webshop, despelletjesvrienden.nl, verkopen we bord- en kaartspellen voor iedereen; van familiespelers tot expertspelers. 

Verder bestaat De Spelletjes Vrienden ook uit een grote community Nederlandse en Belgische bordspelliefhebbers. Elke woensdagavond gaan we live met De Bordspelshow, we hebben een podcast, we zijn heel actief op social media en YouTube en we hebben de DSV Club. Het resultaat? We kletsen de hele dag met jullie over bordspellen, terwijl we jullie bestellingen inpakken en bordspelcontent maken. De droom? Ja, echt wel!

Het allerliefste speel ik coöperatieve verhalende spellen, zoals Sleeping Gods, Gloomhaven en Arkham Horror The Card Game. Maar ik geniet ook heel erg van worker placement, detectives, deck-builders, engine builders, thematische familiespellen en tegellegspellen. 

Het leukste aan spellen vind ik de gezelligheid. Samen een spel induiken, verhalen beleven of heerlijk puzzelen om het beste motortje op te bouwen. Joggingbroeken aan, chips op tafel: genieten!

Henk Rolleman
(Fotograaf Spel!)

Mijn naam is Henk en vader in een gezin met opgroeiende tieners. Ik woon in het midden van het land. Sinds 2010 ben ik betrokken bij de jury en verzorg onder andere het beeldmateriaal voor onze media uitingen.

Als freelance fotograaf maak ik product of sfeerfoto’s voor bordspel magazines en ook voor zowel Nederlandse als internationale uitgevers. Graag bezoek ik bordspel evenementen zoals de Ducosim Beurs, Spellenspektakel en Zuiderspel. Je kunt mij bij een bordspelvereniging in Hilversum treffen of gezellig al spelend aan mijn eigen eettafel. Als @Namellor kun je mij vinden op instagram waar je kunt genieten van mijn foto’s.

Jasper Heijdra
(Spellenhoorn)

Lies Spruit
(Amsterdice)

Verder is er binnen de Nederlandse Spellenprijs een commissie die is belast met de procedures en de administratieve taken. Deze commissie bestaat uit:

  • Niek Ederveen, voorzitter
  • Rowdy van Lieshout, secretaris
  • Lesley van Hasselt, namens het bestuur van Ducosim
  • Marieke Kuit – van Woesik en Michiel de Wit, webmasters